top of page

NÄ°TEL ARAÅžTIRMA MI NÄ°CEL ARAÅžTIRMA MI?

Nitel (kalitatif) ve Nicel (kantitatif) yöntemler farklı amaçlara hizmet ederler ve farklı veri toplama yöntemleri kullanırlar. Bir araÅŸtırma için ikisinden biri seçilebileceÄŸi gibi ikisinin birlikte kullanılacağı bir karma yöntem de tercih edilebilir. 

​

Nicel Araştırma ile Nitel Araştırma Farkı

Nicel araÅŸtırma en sade ifadeyle sayılarla ilgilidir; bir olguyla ilgili ortaya atılan hipotezi desteklemek ya da çürütmek için fikirleri, davranışları ve diÄŸer tanımlanmış deÄŸiÅŸkenleri sayılaÅŸtırmak, kalıpları ortaya çıkartmak için kullanılır. Objektif ve sistematik bir yöntemdir. Sayısal veri karşılaÅŸtırmalar ve istatistiksel çıkarımlarla analiz edilir.  

 

Nitel araÅŸtırma ise metinsel veriye dayanır; gözlemlenebilen ancak ölçülemeyen olgularla ilgilidir. Ä°nsan davranışlarını anlamayı, bir fikrin, davranışın ya da sorunun ardında yatan duyguyu, düÅŸünceyi, deneyimi ve güdüyü ortaya çıkartmayı hedefler. Bu araÅŸtırma yönteminde katılımcıların perspektifi odak noktadadır. Veri katılımcıların gözlenmesi ya da görüÅŸmeler/toplantılar yoluyla elde edilir. Nitel araÅŸtırma tek başına kullanıldığında bir sorunun derinlemesine ele alınmasını saÄŸlayabilir. Ayrıca keÅŸif amacıyla kullanılarak ileride yapılacak bir nicel araÅŸtırma için fikir ve hipotez geliÅŸtirilmesine katkı da saÄŸlayabilir.

 

Bunların yanı sıra nicel araÅŸtırmayla birlikte de yürütülebilir. Bu çerçevede sayısal veriyi anlamlandırma ve derinleÅŸtirme amacına hizmet eder. 

VERÄ° TOPLAMA YÖNTEMLERÄ°

1

Anket

Ülke, bölge ya da hedef kitle düzeyinde temsiliyeti olan anket çalışmaları yürütülür. Anket verisini toplarken de CAPI ya da CATI yöntemlerini kullanılır. 

​

CAPI yani Bilgisayar Destekli KiÅŸisel GörüÅŸme, tablet ya da laptop kullanılarak yüz-yüze yapılan anketlerdir. Bu yöntem adrese dayalıdır ve katılımcıyla karşılıklı yapıldığı için güvenilirlik ve katılımcıya ulaşılabilirlik açısından avantajlıdır. Telefonla ulaşılamayan her bölgede anket yapabilmeyi olanaklı kılar.

 

CATI yani Bilgisayar Destekli Telefonla GörüÅŸme, bir bilgisayar yazılımı kullanılarak telefon görüÅŸmeleri aracılığıyla anketlerin uzaktan doldurulma yöntemidir. Hedef kitlenin telefonlarına ulaşılabilen durumlarda daha hızlı ve daha düÅŸük maliyetli olduÄŸu için tercih edilir. 

2

Panel

Panel yöntemi belli bir katılımcı havuzuna düzenli olarak aynı konuda yapılan anketlerdir. AraÅŸtırılan konudaki dönemsel farkları izlemek ve karşılaÅŸtırmalı olarak raporlamak için kullanılır. ÖrneÄŸin imalat sektöründeki firmalara üç ayda bir sektörel deÄŸiÅŸimler, yaÅŸadıkları zorluklar ve geleceÄŸe iliÅŸkin öngörüleri sorulabilir. Bu durumda her çeyrek bir öncekiyle karşılaÅŸtırılır ve sektördeki eÄŸilimler saptanır. Ayrıca bir önceki yılın aynı çeyreÄŸiyle yapılan karşılaÅŸtırmalar uzun vadeli deÄŸiÅŸimleri görmeye olanak tanır.

3

Derinlemesine GörüÅŸme

Bu tip görüÅŸmelerde araÅŸtırma konusuna göre hazırlanan yarı yapılandırılmış görüÅŸme kılavuzları kullanılarak katılımcılarla sohbet edilir. Anketten farklı olarak bu kılavuzlarda soruların seçenekleri yoktur. Sorular esas olarak hangi konulara deÄŸinileceÄŸi konusunda görüÅŸmeciye rehberlik eder. Katılımcının verdiÄŸi cevapların uzunluÄŸuyla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Katılımcı bir soruya cevap verirken uzun bir hikaye anlatabilir ya da görüÅŸlerini örneklendirerek ifade edebilir, isterse farklı konular deÄŸinebilir. Bu noktada önemli olan araÅŸtırmanın hedeflerinden sapmamak ve araÅŸtırma için önemli olan diÄŸer konuları dışarıda bırakmamaktır. Bunun denetleyicisi görüÅŸmecidir ve sohbetin bu çerçevede ilerlemesi için önceden belirlenmiÅŸ sorularla ilerler. Ayrıca katılımcıların anlatımlarını açmak ve derinleÅŸtirmek için de sohbet sırasında ek sorular sorar.

​

Sorular sorulurken katılımcının hiçbir ÅŸekilde görüÅŸlerini etkilememek, yönlendirme yapmamak ve katılımcının kendisini rahat hissetmesi esastır. Önemli olan katılımcının samimi duygu ve düÅŸüncelerini almaktır. Kısacası doÄŸru ya da yanlış cevap yoktur, yalnızca katılımcıların söyledikleri vardır. GörüÅŸmenin en başında bu katılımcılara anlatılır. GörüÅŸmeye baÅŸlamadan önce ayrıca katılımcılara gizlilik konusunda güvence verilir, istedikleri her an görüÅŸmeyi bitirebilecekleri, görüÅŸme sonrasında dahi istemedikleri takdirde görüÅŸmelerin iptal edilebileceÄŸi belirtilir. GörüÅŸmeler katılımcının rahat ve güvende hissedeceÄŸi bir ortamda gerçekleÅŸtirilir ve sohbet sırasında katılımcının izniyle ses kaydı alınır. Ardından bu kayıtlar deÅŸifre edilir. DeÅŸifreler anonimleÅŸtirilir; bu süreçte katılımcının yalnızca ismi deÄŸil, kimliÄŸini açığa çıkartabilecek tüm bilgiler metinden çıkartılır. Bu deÅŸifreler nitel veriyi oluÅŸturur ve analiz edilerek raporlanır.  

4

Odak Grup Toplantıları

Bu toplantılar 8-10 kiÅŸilik gruplarla yapılan sohbetlerdir. Toplantılarda araÅŸtırmanın konusuna göre hazırlanan yarı yapılandırılmış görüÅŸme kılavuzları kullanılır. Anketten farklı olarak bu kılavuzlarda soruların seçenekleri yoktur. Sorular esas olarak hangi konulara deÄŸinileceÄŸi noktasında moderatöre rehberlik eder. Grup toplantılarının derinlemesine görüÅŸmelerden farkı katılımcıların birbirleriyle de sohbet etmeleri, bir konuyu birlikte tartışmaları, ortaya atılan farklı görüÅŸlere ve sorulara cevap verebilmeleridir. Toplantılar çoÄŸunlukla iki saat sürer. Önemli olan bu süre zarfında araÅŸtırma hedeflerinden sapmadan gerekli her konuya deÄŸinilmesidir. Bunun denetleyicisi de moderatördür ve sohbetin bu çerçevede ilerlemesini saÄŸlar. Ayrıca katılımcıların anlatımları üzerine yeni sorular sorarak önemli noktaları derinleÅŸtirmek ve tartışmaya açmak, her katılımcının eÅŸit konuÅŸma hakkını elde etmesini saÄŸlamak ve olumsuz tartışmalar yaÅŸanmamasını önlemek de onun sorumluluÄŸundadır. 

​

Sorular sorulurken katılımcıların hiçbir ÅŸekilde görüÅŸlerini etkilememek, yönlendirme yapmamak ve kendilerini rahat hissetmelerini saÄŸlamak esastır. Önemli olan katılımcıların samimi duygu ve düÅŸüncelerini almaktır. Kısacası doÄŸru ya da yanlış cevap yoktur, yalnızca katılımcıların söyledikleri vardır. Toplantının en başında bu katılımcılara anlatılır. Toplantıya baÅŸlamadan önce ayrıca katılımcılara gizlilik konusunda güvence verilir, istedikleri her an toplantıdan çıkabilecekleri ve görüÅŸme sonrasında dahi istemedikleri takdirde kendilerinden alınan verinin analizlerin dışında bırakılabileceÄŸi belirtilir. Toplantılar katılımcıların rahat ve güvende hissedeceÄŸi toplantı mekanlarında gerçekleÅŸtirilir ve sohbet sırasında izin alınarak ses kaydı alınır. Ardından bu kayıtlar deÅŸifre edilir. DeÅŸifrede her katılımcıya bir kod verilir böylece kiÅŸinin anonimliÄŸi korunurken görüÅŸleri ve düÅŸünceleri takip edilebilir. AnonimleÅŸtirme sürecinde katılımcıların yalnızca isimleri deÄŸil, kimliklerini açığa çıkartabilecek tüm bilgiler metinden çıkartılır. Bu deÅŸifreler nitel veriyi oluÅŸturur ve analiz edilerek raporlanır. 

5

Yerinde Gözlem

Yerinde Gözlem nitel araÅŸtırma yöntemlerinden birisidir. AraÅŸtırma konusu olan mekan/hedef kitle yerinde, herhangi bir müdahalede bulunmadan izlenir ve notlar alınır. Bu veri mekanın/hedef kitlenin doÄŸal halini yakalamak, anlamak için çok deÄŸerlidir. Yerinde Gözlem notları diÄŸer nitel ve nicel veri toplama yöntemlerine girdi saÄŸlar ve raporlama sırasında farklı veriler arasında baÄŸlantı kurmaya ve çeÅŸitli sonuçları anlamlandırmaya katkı verir. 

Panel
CAPI/CATI
DG
OGT
Yerinde Gözlem
Ofis Toplantısı

Gelin size en uygun yöntemi birlikte bulalım

Bir araÅŸtırmadan en iyi sonucu alabilmek için doÄŸru yöntemin seçilmesi çok önemlidir. Bu noktada deneyimli ekibimizle sizlere yardımcı olabilir ve size en uygun araÅŸtırma tasarımını gerçekleÅŸtirebiliriz.

​

bottom of page